Автор: Теодора Бързакова, Свободна Европа, снимка: ПСС10:30 ч., Неделя, 15 септември

...
Автор: Теодора Бързакова, Свободна Европа, снимка: ПСС10:30 ч., Неделя, 15 септември
Коментари Харесай

Два инцидента, един хеликоптер. Защо българите не могат да разчитат на спасяване по въздуха?

Автор: Теодора Бързакова,  Свободна Европа, фотография: ПСС

10:30 ч., Неделя, 15 септември 2019 година

Пътно-транспортно произшествие край село Хитрино. В единия от участващите коли пътува ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Пострадалата е откарана в МБАЛ-Шумен с кола за спешна помощ, където получава диагноза строшаване на рамото и гръбначна контузия. Лекарите споделят пред бТВ, че се постанова превозване на пациентката с хеликоптер, с цел да няма разбъркване.

17:25 ч., Понеделник, 16 септември 2019 година

В база „ Банско “ на Планинската избавителна работа (ПСС) постъпва сигнал за потърпевша жена, паднала по североизточния скат на връх Джангал, който е висок 2730 м. Веднага са изпратени 8 спасители от Банско и се стартира връзка с Министерството на защитата и Министерството на вътрешните работи за повдигане на хеликоптер. Пострадалата е в доста тежко положение като след това е открито, че има черепно-мозъчна контузия, тежки фрактури на краката и на едната ръка и строшаване на таза. С хеликоптер тя би стигнала до болница в границите на един час.

Това са два случая в границите на 48 часа, които изискват въздушно превозване на потърпевш. Общото сред тях обаче стопира до тук.

Около 13:00 ч., Неделя, 15 септември 2019 година

Военен хеликоптер на „ Авиоотряд 28 “ излетява от София, с цел да транспортира Караянчева от болничното заведение в Шумен до болница в София. Точно в 17:07 ч. хеликоптерът каца в болница „ Лозенец “ в София, по данни на бТВ. Още същата вечер рамото на представителя на Народното събрание е оперирано. Установено е, че контузията на гръбнака не постанова оперативна интервенция.

18:30 ч., Понеделник, 16 септември 2019 година

„ За страдание сложната процедура и късото време, оставащо до края на светлата част на денонощието, не разрешиха излитането на хеликоптера “, оповестяват от ПСС. Наземната избавителна акция лишава повече от 8 часа от приемането на сигнала до предаването на потърпевшата на екип на Спешна здравна помощ – Разлог. Мобилизирани са 22 спасители от отрядите „ Банско “, „ Разлог “ и „ Добринище “, които с носилка и на ръце придвижват потърпевшата през труднопроходимите терени. Около 2:00 ч. на 17 септември те стигат в болничното заведение в Разлог, а потърпевшата е избавена.

Трябва ли човек наложително да е на висша държавна позиция, с цел да получи нужната помощ? Защо не е било допустимо използването на хеликоптер и в двата случая? Причината е, че в България от 3 месеца няма профилиран хеликоптер за избавителни акции, което ни прави единствената страна в Европейски Съюз без въздушна кола за спешна помощ.
Как се стигна до тук?
„ Шест години ние не получихме никаква поддръжка от страната, каквито и опити да сме правили, каквито и диалози да сме се опитвали да водим, страната твърдеше, че не съществуват нашите хеликоптери, че тук не съществува хеликоптерно избавяне. В същото време за този интервал ние имаме избавени над 20 живота и над 50 участия в избрани задачи “. Думите са на Георги Спасов, който е притежател на компанията „ Хели Ер “.

Преди 6 години неговата компания купува два хеликоптера от Швейцария, които са профилирани за избавителни интервенции. Целта им е да се употребяват за транспортиране на тежкопострадали при произшествия по пътищата или в труднодостъпни места като планинските региони. След като обаче страната не демонстрира интерес към тази активност и те 5 години я правят на загуба, Спасов вижда единственото решение в това да продадат въздушните коли за спешна помощ и да се отдръпват.

Така преди 3 месеца единствените хеликоптери, които могат да транспортират потърпевши в България, останаха тези на военните. Те обаче се оказват напълно несъответствуващи за такава активност. В случая с тежкопострадалата жена в планината от 16 септември времето не стига на Планинската избавителна работа (ПСС), с цел да премине през всички административни компликации, които се постановат преди военната машина да може да излети.

„ Беше ни ясно, че е доста тежък казусът и че най-хубавият вид за потърпевшия е хеликоптер. Да, само че в България няма подобен хеликоптер, профилиран за тази активност. Единствените хеликоптери, които биха могли да свършат тази активност са на военните “, споделя шефът на ПСС Емил Нешев. Той акцентира, че виновните лица в министерствата оказват цялостното си подпомагане, само че процедурата е прекомерно дълга, а бързината на реагиране в такива случаи постоянно е решаваща.

„ В български условия, с цел да се вдигне хеликоптер за такива цели би трябвало да минеш през една камара министерства, министри, и те да си трансферират нещата, да се разпишат претенции към министерство на защитата. Това на процедура забави самото повдигане на хеликоптера. Българска войска беше подготвена да вдигне хеликоптер, само че стигането до позволение лиши повече от един час. “

В последна сметка хеликоптер не излетява, тъй като става прекомерно късно, а в България има възбрана за хвърчене по мрачно. Акцията продължава единствено по земя и минават 8 часа, до момента в който потърпевшата е в незабавното. С хеликоптера това щеше да отнеме по-малко от един час и четири пъти по-малко спасители.

Дългата процедура за приемане на позволение в действителност не е единственият минус на използването на воените машини за избавителни акции у нас. По думите на Нешев тези полети излизат над два пъти по-скъпо спрямо тези на профилираните за тази цел хеликоптери, които са доста по-малки и икономични.

„ Само като образец ще дам приблизителни цени: до момента с хеликоптерите на „ Хели ер “ един полетен час струваше в границите на 3 000 лв., до момента в който с военния хеликоптер е от 7 000 лв. нагоре “, добавя Нешев.

Трети минус на военните вертолети е точно размерът им, тъй като лимитира опциите им за кацане. „ Малките хеликоптери, които са предопределени за подобен вид избавяне в труднодостъпни местности, са с доста по-малки размери и с доста по-голяма опция да кацнат и да зависнат в планински региони “, споделя Нешев.

Това е основно и при извозването на потърпевши на пътя и при превозването на пациенти от едно болнично заведение до друго, тъй като дребният хеликоптер може да кацне на покрива на болничното заведение или до самата постройка. Военният може да кацне „ единствено на обособени площадки, които разрешават събирането на неговите габарити “, разяснява шефът на ПСС.
„ 180 избавени човешки живота на година по пътищата “
Ползата от построяването на хеликоптерна незабавна помощ надалеч надвишава използването й при случаите в труднодостъпни планински региони, които са отговорност на ПСС. Според отчет на тематика опциите за развиване на тази активност в България, направен през март 2018 година от Станислав Радков и Димитър Димитров от „ Екско Клуб “, „ потреблението на въздушна незабавна помощ води до понижаване на смъртните случай при пътни произшествия, бедствия и повреди с към 25-30 %. “

Това сочат статистическите данни от страните, в които има развита хеликоптерна незабавна здравна помощ. Това са множеството страни в Европейския съюз, Швейцария, Съединени американски щати, Канада, Япония и други. „ Ако приемем същия този % за България, отвеян единствено за случаите на ПТП-та, това би означавало към 180 избавени човешки живота на година по пътищата “, пишат създателите на отчета. Данните от тези страни сочат още, че полетите за незабавна помощ на тежкопострадали при произшествия на пътя са над 50%.

„ На второ място са потърпевшите и тежкоболните в труднодостъпни елементи на страната, за които се постанова незабавен превоз до медицински заведения, с цел да получат съответни медицински грижи, а също по този начин на тежко потърпевши при действия в планината, изключително през зимата “, допълват Радков и Димитров.

Директорът на ПСС Нешев също счита, че оживелите при пътни произшествия биха били доста повече в случай че страната беше интегрирала хеликоптерното избавяне в националната избавителна инфраструктура.

Ако се работетеше с хеликоптери при евакуацията на потърпевши при пътни произшествия „ нещата биха били доста по-различни, както за самата компания „ Хели ер “, по този начин и за доста потърпевши, които евентуално можеше и да оживеят “, споделя Нешев.

По света хеликоптерното избавяне се случва „ непрестанно “. Според Нешев хеликоптер бива пращан при всяка злополука, в която има по-тежко потърпевш.

„ Така се случва на всички места – единствено тук не е по този начин “, споделя той.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУК  0  0 Пешо от Виница (преди 1 минута) Рейтинг: 27192 | Одобрение: 12427 Трябва ли човек наложително да е на висша държавна позиция, с цел да получи нужната помощ?-Вие, сами посредством двата образци си отговорихте! Всички сме равни, само че някои са по равни от равните....Ето за какво последвам образеца на  Катон: „ Картаген би трябвало да бъде опустошен “! Така и аз: Тази незаконна власт би трябвало да си върви!  Гняв Напиши коментарИме:Коментар:
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР